Verslag Dag van de Zingeving België

Verslag van de Dag van de Zingeving in België, 21 jan. 2018

Onder leiding van gastvrouw en natuurcoach Ann Sterckx
Verslag: Rudy Vandamme

Het waren vooral coaches die met een vijftigtal zijn komen opdagen op deze dag in België. Het bleek al vlug waarom: met zinsvragen kun je zo goed als nergens terecht, tenzij bij coaches. ‘Coaching is in onze maatschappij de plek geworden waar de diepere dimensie van het leven ter sprake kan komen’, zo stelden humanisticus auteurs Ilse Vooren en Merlijn Koch met hun boek Zin kun je maken. Met hun lezing, wat schema’s en twee oefeningen brachten ze ons dadelijk op de diepere dimensie van zingeving.

Zin_kun_je_maken_IlseVooren_MerlijnKoch_Boom
Zin kun je maken
Ilse Vooren en Merlijn Koch leggen een basisschema uit

Met het boek Zinzoekers heb ik vervolgens uitgelegd hoe je als begeleidingskundige de existentiële zinsvraag kunt leren horen. Want de meeste cliënten zullen niet zeggen: ‘Ik heb een zinsvraag’. De zinsvraag zit in hun aanmelding verborgen: ‘Ik ben het moe’, ‘Wat wil ik eigenlijk in de volgende fase van mijn leven?’, ‘Ik dacht dat ik op mijn werk mijn idealen ging kunnen uitleven, maar ik loop aan tegen de structuren’, ‘Ik voel me als millennial niet gesteund’. De hefboom om mensen te helpen met hun zinsvraag maak ik hanteerbaar met het Vorkmodel. Ik gaf een demo met het Vorkdoek en stelde de voor velen nog moeilijke vraag: ‘Met welk groter geheel ben je ten diepste verbonden en welk positief verschil wil je daarin maken?’ Met andere woorden: vind je roeping.

Zinzoekers

Dat velen van ons, coaches, begeleidingskundigen, docenten anderen willen helpen, dat siert. Anderen helpen is echter niet noodzakelijk een welgevormde structuur van zingeving. Het is eerder een project. In diepe ontmoeting gaan en samen filosoferen over maatschappelijke ontwikkelingen waar we samen deel van zijn, zou veel meer opleveren dan helpen en oplossen. Het adagio van de Australische aboriginal, Lilla Watson verwoordt dit treffend: ‘If you have come here to help me, you are wasting your time. But if you have come because your liberation is bound up with mine, then let us work together.’

Onder de warme hosting van Ann Sterckx hebben we meermaals de zaal verbouwd. Zo werd de dag als een zorgvuldig gecomponeerd muziekstuk met verschillende werkvormen. We hebben gewerkt in subgroepen rond twee vragen: ‘Hoe ben je nu bezig met zingeving?’ en ‘Met welke groter geheel voel jij je in die mate verbonden dat je er een verschil wil in maken?’

Ontwikkelcirkel

De subgroepen werden begeleid door onze facilitatoren, kleurmerkdragers van NPOW – het Netwerk van Professionals in Ontwikkelingsgericht Werken. Dat zijn begeleiders die ik heb opgeleid om Ontwikkelcirkels te faciliteren. Iedereen kon zo meteen ook ervaren hoe dit soort groepsgesprek opgebouwd wordt. Hun bijdrage heeft geleid tot een knap staaltje van collectieve kenniscreatie.

We werden er allemaal stil van toen we met zijn allen begonnen te beseffen dat we in een maatschappij leven zonder een gezamenlijk groter geheel. Iedereen doet iets, vanuit zijn individualistisch beste vermogen. We zijn geen samenleving die ons gaan opofferen voor het Vaderland, een kroost kinderen of voor de liefde van de God en kerk. We zijn ontheemd. Het goede nieuws is dat we wel geëmancipeerd zijn en van daaruit nu samen de opdracht hebben om zorg te dragen voor een nieuw gedeeld groter geheel. De zinsvraag zou daarin heel centraal kunnen staan en het finaal besluit werd door een deelnemer geformuleerd: ‘Rudy, maak je geen zorgen, de bewustzijnsgolf is gaande, we hoeven die alleen zichtbaar te maken en te versterken.

Met dank aan de gastvrouw en facilitatoren: Ann Sterckx, Renske Douwes Dekker, Koosje de Vries, Lieve Vander Linden, Inge Boedts, Niki Nelissen en Bas Poppe.

We hebben een hoger doel: help ons de bewustzijnsgolf te versterken in de samenleving om een leven te leiden vanuit zingeving en coaching daarbij te gebruiken als hefboom.

Leer zinsvragen horen en leer wat er nodig is om ze te beantwoorden.

De Dag van de Zingeving is een initiatief van het Netwerk van Professionals in Ontwikkelingsgericht Werken (NPOW)

Ontwikkelingsgericht

Interessant? Deel deze pagina!